Ohjeita pianon omistajalle

Omistatteko pianon tai flyygelin?

Piano on sijoitus. Hyvästä ja usein myös arvokkaasta sijoituksesta kannattaa pitää huolta. Oikein hoidettuna ja säännöllisesti huollettuna piano säilyttää kuntonsa ja arvonsa pitkälle tulevaisuuteen. Tällöin pianosta on iloa monelle sukupolvelle.

Miksi pianoa pitää virittää?

Piano on rakennettu lähinnä puusta ja metallista. Pianon koneisto sisältää myös monia sellaisia osia, joihin on käytetty huopaa, verkaa, nahkaa ja jopa pahvia. Tästä johtuen piano on erityisen altis lämpötilan- ja ilmankosteuden vaihtelulle.

Pianon viritys muuttuu ilman kosteuden vaihdellessa. Kosteuden noustessa pianon kupera, puinen äänipohja turpoaa, joka saa vireen nousemaan. Kosteuden laskiessa äänipohja kuivuu ja kutistuu, jolloin pianon vire laskee. Ilmiö on suurin juuri pianon koskettimiston keskikohdalla eli sillä kohdalla, josta pianoa eniten soitetaan. Soittaminen sinänsä ei vaikuta juurikaan pianon viritykseen.

Miksi pianon koneistoa pitää säätää?

Kun pianoa soitetaan, sen koneiston lukuisat huopa-, verka-, nahka-, ja pahviosat painuvat vähitellen kasaan. Lämpötilan ja kosteuden vaihtelun ohella soittaminen muuttaa pianon koneiston säätöjä. Soitin sinänsä saattaa vielä vuosienkin päästä olla soittokuntoinen, mutta se ei enää ole niin ilmaisukykyinen, kuin se parhaimmillaan voisi olla.

Suomessa lämpötilan ja ilman suhteellisen kosteuden muutokset ovat suuria: kesällä on lämmintä ja kosteaa, talvella kylmää ja kuivaa. Tästä johtuen piano "elää" ympäri vuoden. Ihanteellisin olosuhde pianolle on 20-23 asteen lämpötila ja 40-60% ilman suhteellinen kosteus.

Muutama vinkki pianon omistajalle

Sijoita piano oikein. Hyvä paikka on sellainen, jossa se ei ole lähellä usein ulos auki olevaa ovea, tulisijaa tai ilmanvaihtokanavaa. Suositeltavaa on myös, että piano on suojassa suoralta auringon valolta.

Pidä asunnon lämpötila ja ilmankosteus tasaisena. Kostuta huoneilmaa tarvittaessa lämmityskauden aikana. Halutessasi voit myös hankkia juuri pianoa ja flyygeliä varten suunnitellun ilmankostuttimen. Pyydettäessä annan lisätietoja mielelläni.

Pidä piano puhtaana. Pyyhi pölyt esimerkiksi kuivalla mikrokuituliinalla. Anna ammattilaisen kuitenkin aina puhdistaa piano sen sisäpuolelta.

Pidä piano vireessä. Tilaa pianonvirittäjä vähintään kerran vuodessa ja anna hänen samalla arvioida soittimen muu huollontarve.

Ammattivirittäjän tunnistat siitä, että hänellä on suoritettuna vähintään pianonvirittäjän ammatillinen perustutkinto. Tämä tutkinto on ainoa virallinen tutkinto pianoalalla Suomessa!

Ota yhteyttä ja tilaa ammattilaisen tekemä pianonviritys.